Wednesday, March 12, 2014

March 12, 2014 -- Wednesday
平成二十六年三月十二日 -- 水曜日



The following narrative was introduced in class, based on vocabulary and structures in Chapter 9 of Nakama.




Nakama Ch. 9 – restaurant narrative



単語 たんご Vocabular


おそい                Late

 

この へん        This area

 

じつ は          In fact, actually

 

はいります       Enter

 


話 はなし  Narrative

 

おそい です ね。ご後 九時 です。

 

何か 食べ に 行きません か。

 

どこか に 行きましょう か。

 

この へん に レストラン が 三つ あります ね。

 

な前 は 「よこずな」、「れんがてい」、と 「緑」 です。

 

どれ が 一番 好き です か。

 

わかりません?

 

そう です ね。

 

「よこずな」 という レストラン は おいしい です。

 

でも 「れんがてい」 の 方 が おいしい です。

 

じつ は、一番 おいしい レストラン は 「緑」 です。

 

緑 に しましょう か。

 

いい です ね。

 

緑 に 食べ に 行きましょう。

 

車 が あります か。 ニックくん は 車 が あります。

 

よかった です。 車 で 行きます。

 

緑 レストラン の ウエター の な前 は ?

 

わかりません?  ジェロ です。

 

そう です ね。

 

はいりましょう。

 

ごちゅうもん は?

 

何 が いい です か。  

 

何か 飲みますか。 (to be continued)

 

 

To continue the dialogue, look at Nakama Ch 9, pages 280 and 289.

 

 

宿題 Homework:
 
Restaurant project:

 

Create a menu for a Japanese restaurant, using the 8 ½ by 14” paper handed out to you.

 

Decide on the name of the restaurant, and write it on top of the menu.  You must have at least 6 categories, with 6 items in each category, plus reasonable prices in yen.  Use kanji for numbers and other items, as much as possible.  Make the menu attractive and colorful so that many おきゃくさん will want to come to your restaurant.  Illustrations, drawn by you or printed out from other sources, will add a lot to your menu.
 
Due Monday, March 17

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.